top of page

Kroppen (soma) reagerar vid psykisk ohälsa

Historiskt och traditionellt har vården delats in i den medicinska och somatiska vården som botar sjukdomar i kroppen, och den psykiatriska vården som botar psykisk ohälsa. Det är idag självklart att kropp och själ hänger ihop, att vi påverkas av vår omgivning, våra relationer och det vi får i oss, men den grova uppdelningen finns på många sätt kvar.


När vi mår dåligt psykiskt, oavsett om det är ångest, ensamhet, stress, nedstämdhet, irritation, tvångsmässighet eller någonting helt annat uppstår symtom inte bara i vårt känslo- och tankeliv. Det ger även symtom i kroppen, det är kroppen som reagerar på att någonting inte fungerar.


Hjärtklappning. Hjärtat slår snabbare och hårdare för att få ut blod till musklerna, det är en evolutionärt gammal reaktion som förbereder oss på att kämpa eller fly.


Sömnsvårigheter. Det finns olika varianter av sömnsvårigheter; att det är svårt att somna, du sover lätt, vaknar tidigt eller känner dig inte utsövd trots att du sovit "tillräckligt" många timmar. När vi mår dåligt är kroppen lite "på sin vakt" och kan ha svårare att slappna av även om du känner dig väldigt trött.


Spänningar. Även spänningar är en evolutionärt gammal reaktion, det är kroppen som gör sig beredd för att kämpa eller fly.


Ont i magen eller en mage som är orolig. Det är väldigt vanligt att tarmarna och magen reagerar oförutsägbart eller smärtar vid stress, oro och nedstämdhet. Ta symtomen på allvar och lyssna på kroppen. Det kan både vara hjälpsamt att lägga om kosten, men även att förändra ditt psykiska mående.


Stissighet & svårt att komma ner i varv. Kroppen kan liksom vara i spinn, allt går i ett och det är svårt att vara lugn. Ibland kan det även vara lätt att snabbt känna sig uttråkad, eller försätta sig själv i tokiga situationer eftersom du är så van vid att vara i stress att om det inte finns så ser du till att hamna i det.


Trötthet. Känsla av att inte vara utvilad, känna sig dimmig i huvudet och ha ett större behov av sömn och återhämtning är vanligt. Det är också vanligt att återhämtning tar längre tid och att du känner dig trött fast du har sovit bra på natten.


Lätt att börja gråta. Kroppen signalerar på olika sätt och gråt är en reaktion på sorg, upplevelse av besvikelse eller uppgivenhet. Det är vanligt att känna sig mer sårbar & hudlös, så även mindre händelser påverkar en mer.

0 kommentarer

Comments


bottom of page