Du utvecklas. Din dysfunktionella familj utvecklas. Det är tyvärr troligt att ni utvecklas åt olika håll, speciellt när din utveckling handlar om att hitta sunda mönster, sätta gränser och stå upp för ditt värde. Säga att utveckling leder till skav i familjen vore en underdrift. Det kan bli både obehagligt, fientligt och sorgligt. Det kan komma flera situationer då svåra samtal är någonting du behöver ha & här kommer ett stöd att ta med dig inför de.
Var tydlig, för dig själv. Det är viktigt att du själv är trygg med vad du tänker och känner eller varför du gör som du gör, innan du berättar det för någon som kan reagera starkt. Det kan vara hjälpsamt att skriva dagbok för dig själv och reflektera kring beteenden, emotionell smärta, ohälsosamma dynamiker eller relationer som har påverkat dig att ta beslutet. Fundera kring vilka gränser som överskridits för dig, hur det påverkat din emotionella hälsa och vilka ansträngningar du redan provat för att förändra relationen. Tydlighet & trygghet i dina egna beslut gör det enklare för dig att hålla dig lugn i svåra samtal, utan att bli överväldigad eller hamna i försvar.
Förstå sig själv och sina behov blir ofta tydligare för oss när vi sätter ord på det & får perspektiv utifrån. Innan du pratar med din dysfunktionella familj, ta hjälp av en terapeut eller psykolog.
Var beredd på starka reaktioner, det gäller både familj och vänner. De kan känna sig besvikna, ledsna och förvirrade. Ibland arga. Det finns de som kommer ta dina val personligt, det finns de som kommer att ifrågasätt dig eller känna en starka lojalitet med din (dysfunktionella) familj. Om du är beredd på motstånd så minskar risken att du dras med i konflikter och kan svara lugnt och samlat. Du är inte ansvarig för andra människors känslor.
Fokusera på dig & dina behov. Det är viktigt att prata utifrån ett jag-perspektiv, alltså har fokus på dina erfarenheter och känslor. Det finns inget rätt eller fel, utan stå trygg i att det är dina upplevelser, andra har rätt till sina upplevelser. Fällan är att istället prata om den andras fel och brister, att beskylla någon för det du befinner dig i. Prata om dig och ditt välmående istället för andra håller samtalet lugnare och det är mindre risk att den du pratar med upplever sig påhoppad.
Undvik långdragna förklaringar. Dina beslut har troligen byggts upp under en lång tid och vilar på en stadig grund av händelser. Försök att undvika att förklara mer än du behöver, det är risk att det leder till diskussioner om vem som gjort vad eller vad som är rätt. Fastna inte i fällan att ge exempel eller bryta ner händelser i sina beståndsdelar, det leder oftast bara till diskussion som är svår att komma ur. Dela bara det du behöver berätta, och var noga med jag-perspektivet. Mindre drama, mer kontroll.
Håll tydliga gränser. Det är viktigt att du är tydlig med vad du vill prata om och när, eller snarare när du inte vill det.
Behåll lugnet. När du har beskrivit hur du vill ha det och vad det är som inte blir bra för dig, behåll lugnet. Det är så lätt att dras med i andras oro, tankar och känslor. När det stormar omkring dig, stå trygg i ditt beslut.
Ta hjälp. Perspektiv utifrån och någon som kan vara både trygg, ge feedback och guida i de situationer du befinner dig i är mycket hjälpsamt. Du behöver inte göra allting själv.
Comments