top of page

Tecken på stress du kanske inte kände till

Stress är ofta förknippat med upplevelsen av att det är för mycket och att det är svårt att tänka klart. Det är mycket att tänka på, irritation och sömnproblem, men det finns många fler tecken som ibland är mindre kända och ibland tillskrivs andra förklaringar.


Stress kan påverka och förstöra din matsmältning, vilket är vanligt att det ger magont. De mer subtila signalerna på att din kropp reagerar på stress är även uppblåsthet, ökad eller minskad aptit, kramper eller förstoppning.


Huden kan påverkas av den inre stressen och kan visa reaktioner på att kroppen inte är i balans. Det kan ta sig i uttryck som acne, utslag eller irriterad och kliande hud. Om du innan har haft något hudproblem kan stress förvärra dessa.


Det är inte bara kroppen som påverkas utan stress påverkar även hjärnans funktioner på subtila sätt. Det kan ta sig i uttryck som svårigheter att koncentrera dig, glömska, svårt att minnas detaljer eller svårare att ta beslut. Det kan även ge en mental utmattning, som gör det svårt att fokusera och vara produktiv.


Huvudvärk och sömnproblem är vanliga och kända problem av stress, men även spänningar och smärtor är vanliga symtom. Smärtor och muskelspänningar sätter sig ofta i käkarna, kring skuldrorna och som ett tryck över bröstet.


Stress påverkar och förstärker dina känslor och det är vanligt att uppleva humörsvängningar eller att känna sig överväldigad och ledsen. Stress ger även en ökad sårbarhet och du kan vara extra emotionell eller känslig för kritik.


Saker du gör är det inte säkert att du direkt kopplar ihop med stress. Det är vanligt att plocka, pilla eller bita på naglarna. Prokastinering eller att undvika ansvar kan vara tecken på stress och att vara överväldigad. Det är också vanligt att dra sig undan med från sociala aktiviteter och isolera sig för att själv hantera sin stress.


Det är viktigt att både ta hand om sin kropp & själ för att förändra och minska din stress. Vila, vänner, en hälsosam kost, träning och medveten närvaro är saker som kan hjälpa dig bryta den negativa spiralen. Sök professionell hjälp om du själv har svårt att ta dig ur stressen.0 kommentarer

Comentarios


bottom of page