top of page

Ensamhet under sommaren

Det är någonting speciellt med sommaren. De långa soldränkta dagarna, stjärnklara nätter, känsla av möjligheter och tid för festligheter. Sommaren symboliserar liksom gemenskap, lek, familjeliv, glädje och sorglöshet. Allt kan hända på sommaren.


Mitt i det som utåt ser ut som idyll blir ensamhet en stark kontrast. Men tro mig, många lever med den. Ensamhet på sommaren eller semestertider kan kännas extra tungt eftersom förväntningarna på hur härligt sommartiden är är så starka.


Ensamhet är en komplex känsla och väldigt personlig. Den upplevs olika hos olika människor, syns inte alltid utåt och någonting det pratas mindre om. Känslan av att vara ensam är inte bara bristen av människor omkring dig, utan ensamhet kan snarare vara bristen på genuin och meningsfull samvaro, en känsla av att vara tillsammans med andra men ändå vara ensam.


Känslan av ensamhet kan förstärkas extra mycket på sommaren, precis som i en tavla förstärks motivet skarpt om bakgrundsfärgen är i kontrast. Det syns mycket familjer och gäng på utflykter och i parker; grilla, spela kubb eller umgås ihop. Sommartid kan förstärka känslan av ensamhet ytterligare, jag ser flera olika faktorer som stärker den.


En faktor är möjligheten att jämföra sig med andra, antingen ute eller via sociala medier. I de kanalerna samt eventen som observeras syns mest perfekta och härliga stunder, det är viktigt att komma ihåg att det inte är hela sanningen bakom en bild. Sommaren innebär även att rutiner bryts, vilket kan minska ens sociala kontakter. Semestertid reser folk bort, man möts inte i kontoret eller på gymmet som man annars brukar. De naturliga ytorna för samvaro kan liksom minskas och då känns det extra sårbart. Det finns även en kulturell aspekt där vårt samhälle liksom förstärker att sommaren är en tid för lycka. Kom ihåg att alla känslor får finnas året runt, och att ensamhet ofta inte syns utåt.0 kommentarer

Comments


bottom of page