top of page

Vänner - hur gör man för att hitta dem?

Ett påstående som jag ofta får höra, både privat & i min kliniska vardag är människor som omkring mig säger - ”det är så svårt att träffa nya vänner i Stockholm!”. Eller "det är så svårt att träffa vänner när man är vuxen". Det finns många varianter av samma påstående & jag funderar på om det verkligen är så. Svårt, alltså.


Ofta hänger påståendet ihop med drömska föreställningar om hur det var tidigare. Det var lättare när man var yngre, gick i skolan och hade regelbundna fritidsaktiviteter, det var liksom bäddat för vänskap på ett annat sätt.


Vänskap är någonting jag personligen både har haft lätt för, jag har haft förmåga att ”dra till mig folk” och ibland behövt kämpa för att träffa de som är lika mig. Precis som många gör.


De tider jag har haft lätt att träffa vänner har mina äldre vänner och familj kunnat reagera på hur lätt det varit för mig. Jag har liksom varit magnetisk utan att riktigt veta vad jag gör. Det är min ambition att bryta ner det magnestiska i konkreta beteenden, både utifrån mina tidigare erfarenheter men även utifrån min kunskap som psykolog och det jag lärt mig efter ett decennium av terapi där (brist på) vänskap är en återkommande fråga.


  1. Sammanhang. Precis som när vi gick i skolan och naturligt hade en grupp omkring oss som liksom var "vår" så behöver vi även det som vuxna. Arbetsplatsen kan vara en sån social arena, men det kan även behövas fler, speciellt för oss som arbetar mycket på distans. Sammanhang genom en klubb, en förening, ett volontärarbete eller ett gym ger liksom en arena där möjligheter skapas.

  2. Småprata. Vänj dig vid att småprata lite grann med människor som du möter. Det kan vara att byta några ord med expediten, säga hej till en hund och dess husse, kommentera någonting som händer till den som står nära. Poängen är inte att bli kompis med just den, utan att träna dig på att vara avslappnad i sociala kontexter, så du är lugn och trygg när det dyker upp någon som du verkligen vill prata med.

  3. Jag skulle vilja... Vill du följa med? Bjuda in till någonting specifikt som att ta en kaffe, se en konsert eller ta en löptur är enklare att säga ja till än en vag inbjudan om att "vi borde hitta på något någon gång". Om du ger en direkt inbjudan får du också vara beredd på ett direkt svar, det kan hända att den andra inte har möjlighet eller lust just då.

  4. Intresse. Om du har ett eller fler intressen, se till att göra det socialt. Det kan vara att träna i grupp istället för att lyfta själv, gå med i en förening för ditt intresse, var aktiv i forum och delta på event som har med ditt intresse att göra. Om du inte har ett intresse är det dags att skaffa ett! Det kan vara ett perfekt tillfälle att prova på olika saker och samtidigt möta nya personer. Crossfit, keramik, triatlon, fotografering, bokcirkel, mountainbike eller handarbete. Prova en eller prova flera, syftet är inte heller här att leta efter vänner, utan att vara i sociala sammanhang där du trivs - det kommer att skapa fler möjligheter att möta nya vänner.

  5. Upplevelseresor. Det finns flera olika sammanhang där människor reser i grupp, antingen utifrån intresse eller utifrån en specifik plats som besöks. Det är ett perfekt sätt att träffa vänner och umgås i grupp. Tänk yogaresa, vandringsresa, upptäcka ett exotiskt land eller dyka. Sky is the limit i vad som går att hitta på. Det är väldigt vanligt att resa själv på upplevelseresor.

  6. Gå med i appar. Nu för tiden finns det både appar och grupper för vuxna människor som önskar ha fler vänner. Många upplever att deras tidigare relationer befinner sig på en annan plats i livet, kanske har de skaffat barn, flyttat iväg, har mindre tid eller inte längre har samma intressen. Det är många som vill träffa fler & nya vänner, så du är i gott sällskap!

  7. Sociala medier. Kommentera och diskutera det som intresserar dig, sociala medier är en arena som vi nu för tiden både kan använda för att hålla kontakt med gamla vänner samt bygga nya relationer.

  8. Ha tålamod & håll dig cool. Rom byggdes inte på en dag, som man brukar säga. Njut av dina intressen, se till att vara med när roliga saker händer och ge dig själv förutsättningar för att träffa vänner! Du är inte för alla och alla är inte för dig, det är precis som det ska vara, så låt det ta tid.0 kommentarer

コメント


bottom of page