top of page

Hur hittar jag rätt psykolog för mig?

Det kan vara en djungel att hitta en psykolog. Jag vet precis, jag har varit där själv. Det är akademiska ord, titlar & utbildningar åt alla håll. Ibland kan det kännas som man behöver en examen bara för att förstå vad man behöver.


Om du inte har något specifikt önskemål som en diagnos, ett problemområde eller en terapiform kan det kännas väldigt förvirrande, för att inte tala om frustrerande! Jag vill bara prata med någon som förstår, har kunskap & kan hjälpa MIG utifrån där jag är.


Det kan vara hjälpsamt att veta att en psykolog är väldigt brett skolad och har kunskap om mycket. Det gäller inom både psykologi och terapi, vilket innebär att även om psykologen är skolad i specifika metoder kan en duktig psykolog anpassa metoderna efter problemet. Det positiva med det är att därför kan många psykologer, för att inte säga alla, vara rätt för dig!


Men så finns det aspekten av "personkemi", hur väl vi förstår varandra & kan samarbeta, vilket såklart är viktigt i en terapeutisk relation. Det är sånt vi läser av i interaktion med andra människor, genom ögonkontakt, kroppsspråk och mimik. En psykolog behöver inte ha genomgått samma händelser som dig för att förstå, men det är viktigt att känna att den är närvarande & kan relatera.


Ofta går det snabbt att få en känsla kring hur psykologen är & om det är någon som förstår dig i ett första möte. Om det finns möjlighet kan du följa den i sociala medier, poddar och blogg. Ibland erbjuder psykologer ett kortare första introsamtal som är gratis.


När du väljer psykolog, ta dig tid att gå på känslan. Upplevelsen du får tror jag är viktigare än att förstå vad alla utbildningar, certifieringar och titlar betyder. Var inte heller rädd för att prova, de flesta psykologer är väldigt bra & om ni inte "klickar" kan den ofta slussa dig vidare.0 kommentarer

Kommentare


bottom of page