top of page

Fyra råd till dig som kämpar med ekonomisk ångest

Kombinationen av lågkonjuktur, höga räntor & höga priser i vardagen gör att fler kämpar med sin ekonomi. Det kan vara svårt att få ihop ekonomin för många, vilket både är mycket stressande men också kan upplevas som skamligt.


Det första man behöver kunna skilja på när det gäller ekonomisk ångest är vilka tankar och strategier som är problemlösande och vilka som är ångest. En utsatt situation kräver viss problemlösning, men när det går över i ältande eller grubbel är det inte längre konstruktivt.


Tendensen hos människor med ekonomisk ångest kan vara antingen att det blir för mycket tänkande, eller att man aktivt undviker frågan helt. Ingetdera ger positiva resultat varken för ekonomin eller välmåendet, utan att hitta balansen är vägen.


  1. Orosstund. Begränsa tiden du oroa dig för dina ekonomiska problem till en kort stund om dagen. Stunden ska inte vara strax innan läggdags och inte i sängen. Orosstund hjälper med att begränsa tankarna och hindrar de från att ta över dagen.

  2. Budget. Skapa en budget för att få översikt över inkomst och utgifter. Ta hjälp av en vän om du själv har svårt att få ihop en struktur eller tycker det är obehagligt att titta på det själv.

  3. Fortsätt med det som du mår bra av. Intressen, träning, skogspromenader, sömn och relationer som får dig att må bra - se till att fortsätta med de!

  4. Umgås billigare. Socialt stöd är någonting av det viktigaste vi kan omge oss med, speciellt när det är tuffa tider. Sluta inte att umgås med dina vänner, men kanske behöver sättet ni umgås på förändras. Istället för middag ute, ät hemma hos varandra. Se en film istället för att gå på teater. Ta en promenad, drick en kopp kaffe eller ta er ut till vattnet.


0 kommentarer

Comentarios


bottom of page